Oncologisch Centrum met een healing environment

  • Houtskeletbouw
  • Staalskeletbouw
Naar alle projecten

Het Bravis ziekenhuis is op locatie Roosendaal een nieuw Oncologie Centrum rijker. Alle bij oncologie betrokken specialismen zijn in dit moderne gebouw samengebracht. Het centrum ligt pal naast het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), waarmee nauw wordt samengewerkt. Hierdoor kunnen patiënten voortaan zowel hun chemotherapie als hun radiotherapie op één locatie krijgen. Beide gebouwen zijn intern verbonden met het ziekenhuis, waardoor optimale geïntegreerde zorg kan worden geleverd. 

Er was geen ruimte in het ziekenhuis om het nieuwe Oncologie Centrum te realiseren, daarom is het tegen het bestaande ziekenhuis aangebouwd. Het beslaat zo’n 1.500 m² en ligt direct naast het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI). We moesten op de zeer beperkte bouwplaats rekening houden met de ongestoorde patiëntenzorg in het ziekenhuis en met direct omwonenden. Mede daardoor is ervoor gekozen de staalconstructies, wandelementen en vloerdelen prefab aan te leveren. Vervolgens konden ze ter plekke relatief snel geplaatst en geassembleerd worden. Door de toepassing van dit bouwsysteem is in negen weken tijd de volledige ruwbouw verrezen en het centrum wind- en waterdicht gemaakt. Aansluitend zijn de buitenwanden gemetseld. Door een gefaseerde en zeer strakke planning en een goede samenwerking en communicatie met onze co-makers hebben we het Oncologie Centrum in vijf maanden geheel gemeubileerd kunnen neerzetten. Daar zijn we best trots op.

Vorm en inrichting

Het centrum is nu gehuisvest in een prachtig gebouw. Vanaf de parkeerplaats is het gebouw via de nieuwe entree goed toegankelijk. Daarnaast is er ook een interne doorgang vanuit het ziekenhuis gemaakt. Voor deze toegangen zijn twee nieuwe gangen aangebracht, waarvan er één een gekromde vorm heeft. Dit sluit aan bij de fraaie vormgeving binnen in het gebouw. Ook daar zijn gebogen wanden toegepast in een ruimtelijke en lichte setting. Voor de buitenbeleving is in de tuin een veranda van ruim 210 m² in FSC-hout gerealiseerd. Deze veranda is overdekt en een gedeelte bestaat uit een afgesloten serre, zodat patiënten hier zomer en winter gebruik van kunnen maken. In de ruimte waar chemotherapie wordt gegeven, zijn luxe stoelen geplaatst voor optimaal comfort. Van daaruit hebben patiënten vrij zicht op de tuin. Uiteraard is energiezuinige LED-verlichting en triple glas toegepast, waardoor het hele pand energiezuinig is met hoge energiewaarden.

Comfort

Om het hoogst mogelijke comfort te kunnen bieden, is gekozen om de ruimtes te conditioneren door een Inteco klimaatplafond. Dit zijn geperforeerde metalen plafondpanelen met daarop een aluminium strekmetaal en koperen leidingen, waar warm of koud water doorheen stroomt. Het aanwezige isolatiemateriaal zorgt voor een akoestische absorptie en maakt dat koude of warmte zich naar beneden verplaatst, de onderliggende ruimte in.De luchttoevoer gebeurt via zogenaamde ‘invisible’ roosters die boven op het klimaatplafond zijn aangebracht. De luchtafvoer loopt via de smalle kantlatten, die zich in iedere ruimte langs de muren bevinden. Dit alles zorgt voor een geleidelijke luchtverplaatsing, waardoor de ruimtes ‘afzonderlijk van elkaar’ egaal en met een hoog rendement verwarmd en gekoeld kunnen worden. Ook is de temperatuur van de waterkranen via een drieweg mengventiel begrensd op een minimale temperatuur, zodat er niet te koud water uit de kraan kan komen. Patiënten die een bepaald soort chemotherapie krijgen, zijn namelijk extra gevoelig voor koude. Op deze manier wordt dit ondervangen.

360 graden tour

Het Bravis Ziekenhuis heeft door inmiddels een prachtige presentatie laten maken met een twintigtal 360° panorama’s door Viditour.

Introductiefilm 

Deze integere video gemaakt door BEELDKRACHT vertelt (toekomstige) patiënten op een geruststellende manier over het Oncologie Centrum. Daarnaast vertelt de video over de gang van zaken in het centrum en de patiëntgerichte instelling van het medisch personeel.

OPDRACHTGEVER
BRAVIS ZIEKENHUIS

SOORT GEBOUW
ZORG | CARE

LOCATIE
ROOSENDAAL

OPPERVLAKTE
1.500 M2

BOUWTIJD
5 MAANDEN

Ik help je graag verder

Erik van den Bergh

Directeur Bergh Bouwsystemen Stel je vraag

Diensten binnen dit project

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een snelle, lichte, hoogwaardige en milieuvriendelijke bouwmethode. Ideaal voor woningen en het optoppen van bestaande gebouwen.

Staalskeletbouw

Met staalskeletbouw zijn grote overspanningen mogelijk. Deze bouwmethode is met name zeer geschikt voor grotere bouwwerken en maatwerkoplossingen in de utiliteit.