Medewerker aan het woord: Ingrid Schoonen

08-03-2021
Terug naar overzicht

Het is algemeen bekend dat er niet veel vrouwen werkzaam zijn in de bouwwereld. Het percentage vrouwen in de bouw is volgens het CBS al jaren ongeveer 9%. Een van die vrouwen is Ingrid Schoonen, een van onze werkvoorbereiders binnen Bergh Bouwsystemen. Ze vertelt je graag over haar werk en ervaring in deze overwegend mannenwereld.

“Ik ben Ingrid Schoonen, 36 jaar oud, moeder van drie kinderen en inmiddels bijna 2,5 jaar parttime werkzaam als werkvoorbereider bij Bergh Bouwsystemen. Binnen Bergh Bouwgroep heb ik ook nog 7,5 jaar bij Bergh Bouw gewerkt. Tijdens een stageperiode van mijn HBO studie Bouwkunde heb ik het bedrijf leren kennen en na mijn afstuderen ben ik bij Bergh Bouw in dienst gekomen. In de periode tussen Bergh Bouw en Bergh Bouwsystemen heb ik bewust een tijdje afstand genomen van mijn werk om mij volledig te richten op de opvoeding van mijn 3 kinderen. Toen mijn jongste dochter bijna naar de basisschool ging, ben ik weer terug de Bouwgroep ingestroomd.”

Mijn werkzaamheden

“Mijn werkzaamheden zijn erg divers en mede afhankelijk van de lopende projecten. Wanneer we uitvoerende projecten hebben, waar ik als werkvoorbereider bij betrokken ben, passeren onderstaande onderdelen geregeld de revue:

  • Offertes aanvragen t.b.v. de diverse bouwonderdelen
  • Inkopen van onderaannemers en leveranciers
  • Contracten uitwerken voor de bovenstaande inkopen
  • Werkbesprekingen met opdrachtgevers en interne project overleggen houden en notuleren
  • Meer- en minderwerk en stelpost verrekeningen opstellen
  • Kostenbewaking bijhouden

Maar naast de uitvoerende projecten ben ik ook geregeld aan het calculeren en denk ik mee in de optimalisatie en doorontwikkeling van onze bouwconcepten. Ik zie mijzelf als een ontzorger, ik wil graag mijn collega’s en onze opdrachtgevers van dienst zijn en zoveel mogelijk voor hen uit handen nemen."

"Bergh Bouwsystemen is een jong bedrijf wat zich volop aan het ontwikkelen is. Ik vind het erg prettig betrokken te mogen zijn bij de ontwikkelingen van nieuwe bouwconcepten, de optimalisaties van onze bestaande bouwsystemen en de berekeningen van de bijbehorende prijsniveaus. Het voelt echt alsof ik een steentje bijdraag aan de groei van het bedrijf en dat is fijn. Ik voel me ook enorm thuis binnen onze Bouwgroep organisatie, er heerst een fijne en collegiale sfeer en je kunt bij iedereen binnenlopen met vragen of voor een praatje.”

Mijn projecten

“Het eerste project dat we met Bergh Bouwsystemen uitgevoerd hebben, is de nieuwbouw van een kantoorpand bij Tronox in Rotterdam. Ik ben trots dat ik bij dit project betrokken ben geweest en we hier hebben kunnen laten zien wat er met ons VOXS Bouwsysteem mogelijk is. Maar ook de bouw van een energieneutrale woning in Goes en een casco woning in Kapelle waren leuke projecten om als werkvoorbereider mee bezig te zijn. Met onze innovatieve bouwsystemen kunnen we echt bijdragen aan een veilige en duurzame woon- en werkomgeving. 

Het project waar ik op dit moment mee bezig ben, is de nieuwbouw van 2 woonzorggebouwen bij Titurel in Putte. Dit zal worden uitgevoerd in ons VOXS Bouwsysteem en staat midden in een prachtig bosgebied. De werkvoorbereiding is in volle gang en de ontwerpfase is afgerond.

Als ik terugkijk op mijn werkperiode bij Bergh Bouw zijn de projecten Residentie Moermont en Vissershaven toch wel mijn meest in het oog springende projecten. Bij deze projecten heb ik enorm veel geleerd als werkvoorbereider waar ik nog altijd dagelijks de vruchten van pluk. Dit zijn beide projecten waar Bergh Bouw samen met Bouwgroep collega Bergh Vastgoed & Ontwikkeling bij betrokken is geweest. Een mooi voorbeeld van hoe wij als Bouwgroep Samen Beter willen Bouwen.”

Vrouw in mannenwereld

“Ik voel me als vrouw prima thuis in deze mannenwereld. Toen ik net afgestudeerd was, merkte ik wel eens dat onderaannemers of leveranciers die bij ons in de bouwkeet kwamen automatisch naar mijn mannelijke collega’s gingen met vragen. Maar inmiddels is dat zeker niet meer het geval en heb ik mijn strepen wel verdiend. Binnen onze Bouwgroep ben ik ook niet de enige vrouwelijke werkvoorbereider. Ik vind dat we beide ons “mannetje” wel staan!”