Uitzichtpunt boven op een historische bunker

  • Houtskeletbouw
Naar alle projecten

De Bunkertreppe is een onderdeel van het Landschappen van Allure project West Brabantse Waterlinie. Bij het Benedensas werd ooit water ingelaten voor de inundatie van het gebied. Ook hebben de Duitsers er in de tweede Wereldoorlog een bunker gebouwd. Een strategische plek dus, die nu een recreatieve bestemming heeft gekregen.

Het Benedensas

De bunker maakt deel uit van Het Benedensas, een gerestaureerd historisch sluizencomplex uit 1824 bij Steenbergen en De Heen. Dit is een idyllische plek aan het water waar een uitspanning is, een pontje aanlegt en waar in de bunker een tentoonstelling over de Brabantse Wal en de West Brabantse Waterlinie is geplaatst. Om de recreant het gebied te laten overzien vanuit historisch oogpunt is er juist bovenop de bunker een uitzichtpunt geplaatst.

Toelichting ontwerp

De Bunkertreppe bestaat uit één massieve, verlijmde houten trap, die als een wip balanceert op de rand van de bunker. Omdat de dijk een primaire waterkering is, mocht er niet in de dijk gefundeerd worden. De trap zweeft boven de grond en is toegankelijk via een drietal betonnen treden. De Accoya trap kan onbehandeld buiten blijven zonder te gaan rotten. De trap op de bunker is 15 m lang en 1.20 m breed, onder een hoek van 40 graden.

PROJECT SPECIFICATIES 

OPDRACHTGEVER

BENEDENSAS BV

ARCHITECT
RO & AD ARCHITECTEN

LOCATIE
BENEDENSAS, DE HEEN

SOORT HOUT
GELAMINEERD ACOYA

Ik help je graag verder

Erik van den Bergh

Directeur Stel je vraag

Vergelijkbare projecten

Een adembenemend uitzicht over de West Brabantse Waterlinie