Hout – Natuur geïnspireerd ontwerp!

25-09-2018
Terug naar overzicht

“Onze moderne samenleving heeft haar relatie met de natuur veranderd. In één generatie is het kinderspel van buiten naar binnen verhuisd, de iconische achtertuin is gekrompen, ouders zijn steeds angstiger geworden voor de veiligheid van kinderen op straat, werkuren en stressniveaus zijn gestegen en technologie (met name op het gebied van beeldschermen) is op bijna alle terreinen terechtgekomen van ons leven. Toenemende urbanisatiegraad betekent dat mensen minder toegang hebben tot de natuur in hun dagelijks leven en dat een meerderheid van onze samenleving grotendeels hun tijd binnenshuis doorbrengen.” - Woon nature inspired Design - Planet Ark

Gezondheidsvoordelen

Onderzoek heeft aangetoond dat het toegenomen gebruik van hout meetbare fysiologische en psychologische gezondheidsvoordelen heeft. We weten nu dat werknemers minder gestrest en productiever zijn, dat studenten beter leren, dat patiënten sneller genezen en dat mensen over het algemeen gelukkiger en rustiger zijn in ruimtes met natuurlijke elementen zoals hout.

Biophilic design

Doormiddel van ‘Nature Connected Design’ (ook wel Biophilic design genoemd) kan men de natuur weer binnenshuis brengen en een gezondere, gelukkiger omgeving voor iedereen bieden. Om samen te vallen met World Wood Day 2017 heeft Planet Ark een rapport uitgebracht: ‘Wood – Nature Inspired Design’ waarin het belang wordt geschetst van het verbinden van gebouwen met de natuurlijke wereld. Het toepassen van duurzaam hout is daarbij een essentieel onderdeel.

Duurzaam bouwmateriaal

Als hout op verantwoorde wijze wordt ingekocht, kan het ook een grote rol spelen bij het aanpakken van de klimaatverandering. Dit komt omdat hout een koolstofarme optie is voor bouwen; het slaat koolstof op tijdens de groeifase voor de lange termijn, het is hernieuwbaar en het heeft een lagere belichaamde energie dan veel andere bouwmaterialen zoals beton, staal of kunststoffen.

Kenmerkend aan het VOXS Bouwsysteem en natuurlijk altijd aanwezig zijn de massief houten kolommen en houten gevelelementen. Een doordachte keuze want de toepassing van duurzaam hout geeft niet alleen een vertrouwd gevoel, het brengt ook een hoop voordelen met zich mee.

Bezoek ook eens de website van Planet Ark 

Ik help je graag verder

Erik van den Bergh

Directeur Stel je vraag