Duurzaam partner HomePlan

16-10-2018
Terug naar overzicht

“Iedereen maakt tegenwoordig wel eens een verre reis. Voor een paar honderd gulden zit je aan de andere kant van de wereld. Je ziet de problemen van ontwikkelingslanden met eigen ogen. Dan is het de vraag: kijk je de andere kant op of onderneem je actie?”

— JAN TEBBE, OPRICHTER HOMEPLAN IN 1997


Vanuit Bergh Bouwsystemen zijn wij Duurzaam Partner van HomePlan. In oktober vorig jaar nam Alfons van den Bergh (mede-eigenaar van Bergh Bouwsystemen) deel aan de bouwreis naar Nicaragua, waar hij in de sloppenwijk Aracelly Perez bij de stad León meebouwde aan een huis voor een arm gezin. Deze reis maakte veel indruk en vormde dan ook aanleiding voor ons familiebedrijf om als Duurzaam Partner voor een periode van drie jaar te binden als donateur.

“We zijn erg blij dat we deze structurele steun aan HomePlan kunnen geven zodat wij een bijdrage leveren aan het bouwen van huizen voor de allerarmsten.”

Huisvesting voor de allerarmsten.

Wereldwijd leeft 1 op de 6 mensen in krottenwijken. Stichting HomePlan is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie die bouwt aan een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten in Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika. Onlangs werd bekend gemaakt dat inmiddels de sleutel van het 4000ste HomePlan huis is overhandigd.

De geschiedenis van HomePlan

De geschiedenis van HomePlan leest als een jongensboek. Het is het verhaal van Jan Tebbe, ondernemer uit Breda. Hij reisde graag en zag op zijn reizen hoe de armste mensen leefden zonder een dak boven hun hoofd. Jan Tebbe stak zijn handen uit de mouwen. In 1997 richtte hij Stichting HomePlan op, met als doel om huizen te bouwen voor de allerarmste mensen. Ontwikkelingshulp moest heel concreet zijn, vond hij. Met zijn enthousiasme strikte hij burgemeesters, gepensioneerde zakenlieden en bevriende politici om hun invloed te gebruiken ten bate van HomePlan.

Het verhaal van Jan Tebbe laat zien dat de droom van één persoon een positieve invloed kan hebben op het leven van velen. “ik vind dat je als ondernemer een verantwoordelijkheid hebt die verder gaat dan winst maken en je bedrijf continueren,” zei hij over zijn drijfveren. Jan Tebbe overleed in 2006.

Zijn droom om iets te betekenen in het leven van de allerarmsten sluit naadloos aan bij onze kijk op de wereld. Door onze steun en die van vele anderen donateurs leeft de droom van Jan Tebbe voort.

Ik help je graag verder

Erik van den Bergh

Directeur Stel je vraag